perjantai 5. syyskuuta 2008

Kurassa valssaten

Oikein oli taas kivat "jatkokakkosten" treenit keskiviikkona, vaikka paikoin vähän hermo neitiin menikin. Niin harvinaista kun se tuon pikku ilopillerin kanssa onkin! Oli nyt vaan vähän vaikeuksia saada neiti Prinsessa pysymään paikoillaan lähdössä odottamassa. Kun kuraiseen maahanhan ei voi mitenkään mennä istumaan, saati sitten makaamaan.. Kävipä se tekemässä jo pikku hiljaa perinteeksi muodostuvan kunniakierroksenkin kentällä. Tällä kertaa oli ihan pakko juosta täysiä kesken pujotteluharjoituksen moikkaamaan kentän toisella laidalla harjoittelevaa kaveriamme Vieno-russelia. Se oli semmoinen pikatervehdys, "Moi, mä oon tuolla, oo sä täällä! Heippa!". Että joo.. Kieltämättä kaikessa ärsyttävyydessään aika huvittavaa :D

Mutta itse asiaan.. Tällä kertaa teemana oli erilaiset valssit. Onhan näitä tullut vastaan treeneissä ja kisoissakin tehtyä, mutta hyvä taas oli muistutella mieliin, että mikä olikaan minkä niminen ja milloin mitäkin kannattaa käyttää. Piirsin treenistä taas oikein kuvankin. Kuvassa EV tarkoittaa ennakoivaa valssia, JV juoksuvalssia ja PV pakkovalssia. Kuten kouluttajamme Susanna oli blogiinsa kirjoittanut, valssin määritelmä kuuluu näin: VALSSI = vastainen käännös = Edessä leikkaus. Käännös missä ohjaaja suorittaa käännöksen koiraa kohti (vastainen) sekä etenemissuuntaa vasten (käännös). Liikkeen tarkoituksena on koiran suunnan muuttaminen. Eli kaikissa valsseissa periaate on sama, mutta pienillä variaatioilla valssia voi käyttää erilaisissa paikoissa.




Ensin harjoittelimme ennakoivaa valssia. Oma linjani on piirretty kuvaan punaisella. Tässä oli ideana, että jos koira irtoaa, sitä ei tarvitse viedä ollenkaan toisen aidan taakse, vaan valssin voi tehdä kääntämällä koiralle vähän jo selkää siivekkeen kulmalla. Näin koiran tekemä kaarros aidan takana pienenee. Oikean käden sai ottaa avuksi ohjaamiseen jo ennen aitaa. Koira otetaan sitten vastaan siivekkeen takaa myös oikealla kädellä. Meiltä tämä valssi sujui heti oikein hyvin. Hyvin Jane alkaa jo irrota aidoille. Ei onkelmia.

Seuraavaksi oli vuorossa juoksuvalssi. Tässä oli ideana, että juoksulinja kolmannelle aidalle olisi aika suora, pientä valssipyörähdystä lukuunottamatta. Noh, otin asian ehkä vähän liian kirjaimellisesti ja yritin pitää linjan mahdollisimman suorana. Kunnes sitten annoin itselleni luvan viedä Janea lähemmäs toista aitaa, homma onnistui ihan hyvin. Kokeilimme tätä ohjausta myös toiselta puolen. Sekin lopulta onnistui. Onneksi Jane kestää toistoja oikein hyvin ja sillä on aina mukavaa :)

Viimeisenä harjoittelimme pakkovalssia. Susanna käski ensin ihan huvikseen kokeilemaan, osaisiko Jane hakea putken pimeään kulmaan. Lähetin sen siis ihan vaan kokeeksi aidalta edelläni putkeen. Vautsi miten hieno tyttö! Putki on niin kiva, että sinne voi mennä myös vaikeasta kulmasta. Mahtavaa! Mutta sitten se pakkovalssi. Tässä oli tarkoitus mennä odottamaan koiraa selkä aidalle päin. Kun koira lähti liikkeelle, piti kääntyä rintamasuunta kohti putkea ja ohjata koira oikealla kädellä putkeen. Tämä onnistui heti ekalla yrittämällä. Kun putki on niiiin kiva :D

Yksittäisinä esteinä harjoittelimme muuria, keinua ja pujottelua. Keinua kokeilimme nyt ekaa kertaa ilman hihnaa. Yhtä suoritusta lukuunottamatta harjoitus sujui oikein hyvin. Kerran siis Jane juoksi keinun päähän asti ja pomppasi alas. Kun vaan muistan ja Jane muistaa himmata ennen loppua, homma menee ihan hyvin. Pujottelu meni edelleen entiseen malliin. Vasemmalta puolelta ohjattuna vielä aikamoista säätöä, mutta eiköhän sekin siitä pikku hiljaa.

Muurin kanssa oli aluksi vähän ongelmia. Meillä ei taidakaan olla ollut muuria vähään aikaan. Jane ei ponnistanut kunnolla ja otti vauhtia palikoista. Kokeiltiin sitten niin, että laitoin aidan muurin taa. Johan neiti sitten oikein lennähti muurin yli. Lopuksi kokeilin vielä ilman aitaa. Sitten Jane ei enää koskenut palikoihin, mutta ponnistus oli silti vähän huonompi kuin aidan kanssa. No, kyllä se sitten varmaan radalla vauhdissa menee paremmin.

Ei kommentteja: