tiistai 17. kesäkuuta 2008

1lk treenit, Varkauden kisat ja möllikisat

Nyt ollaankin taas agilitattu Jasun kanssa ihan urakalla. Viime viikolla opittiin treeneissä kaikenlaista uutta, käytiin Varkaudessa kisailemassa ja Muuramen möllikisoissa. Pistetäänpä kaikki radat samaan kertomukseen.

Treenit 11.6.08

Treeneissä uutena asiana tuli jaakotus eli ns. "persjättö". Sitä ollaankin jo joskus talvella vähän kokeiltu, mutta nyt asia opetettiin ihan kunnolla. Yksinkertaisesti selitettynä jaakotuksessa koira ohjataan selän takaa. Radalla oli pari paikkaa, joissa piti/sai kokeilla jaakotusta. Tässä ratapiirros:




Ensimmäinen "jaakotuskohta" oli kolmannella aidalla. Toiselta aidalta oli pitkä vienti. Ohjaava käsi tuli vaihtaa jo siinä vasempaan. Aidan siivekkeen kohdalla sitten tuli kääntää selkä koiraan päin ja ohjata ensin koira vasemmalla kädellä aidalle ja jatkaa sitten ohjausta oikealla kädellä. Näin koira hyppää aidan yli ohjaajan selän takana. Tämä ei oikein ensiksi meiltä meinannut onnistua. Jasun on vielä vaikeaa irrota esteelle, jos käännän sille selän. Eikä mikään ihme, kun tällaisia ollaan niin vähän harjoiteltu. Mutta kun otimme kohdan pari kertaa lelupalkalla, se alkoi sujua. Pääsimme jatkamaan hienosti aina seuraavaan jaakotuskohtaan asti.

Seuraavassa kohdassa homma tehtiin käytännössä ihan samalla tavalla. Koira ohjattiin viidenneltä aidalta kuudennelle oikealla kädellä. Ohjaajan tuli jäädä taas siivekkeen kohdalle, niin että koira hyppää aidan yli ohjaajan selän takana. Ohjausta jatketaan sitten vasemmalla kädellä. Ohjasin Jasun siis niin, että sille tuli suora linja juosta A-esteelle. Jaakotus onnistui ihan hyvin, mutta tässä kohtaa oli tärkeää, että oma liike jatkui A:n oikeaa puolta kohti. Taisin ottaa yhden askeleen väärään suuntaan, joten Jasu sujahti pari kertaa putken vasempaan päähän A-esteen sijaan. Otettiin kohtaa muutaman kerran uudestaan ja sain Jasun menemään lopulta hienosti A:lle.

Radan loppupätkällä sai harjoitella valsseja tai takaaleikkauksia. Me päätettiin harjoitella molempia. Ensin otin Jasun valssilla 8. esteeltä 9:lle. Se meni ihan hyvin, mutta valssi liukui vähän liian lähelle 9. aitaa. Takaaleikkaus ei oikein onnistunut. Jasu teki taas ylimääräisen pyörähdyksen. Maiju neuvoi tekemään takaaleikkauksen enemmän "sylikäännösmäisesti" ja pyöreämmällä liikkeellä. Toisella yrittämällä radan loppupätkä onnistui todella hyvin ja Jasu pujottelikin taas upeasti. Onnistuneesta suorituksesta se sai lentävän pörröisen uuden vinkulelun palkkioksi. Kylläpä Jasu oli iloinen :)

Kaikin puolin treenit sujuivat tällä kertaa oikein hyvin. Opittiin uusia asioita ja Jasu oli kuulolla. Treeneistä jäi oikein mukava fiilis :)

Varkauden kisat 13.6.08

Perjantaina lähdettiin kisailemaan Varkauteen ja kuulostelemaan SM-kisojen alkutunnelmia. Kisapaikka oli laaja ja aika rauhallinen, mutta pidin silti Jasun aika visusti boksissaan radan lähistöllä, ettei se tällä kertaa ehtisi bongata mitään kiinnostavaa. Rata oli oikein mukavan menevä. Oli siinä toki muutama vähän hankalampi kohta. Tässä ratapiirros ja video radasta (pari ekaa estettä puuttuu videolta):






Moni valitsi radan alussa sellaisen ohjaustaktiikan, että koira ohjattiin ensimmäisten hyppyesteiden yli vasemmalta puolelta. Itse päätin kuitenkin ohjata oikealta puolelta, sillä tiesin, että A-este vetäisi Jasua puoleensa. Omalla liikkeelläni pystyin siis blokkaamaan hyvin A-esteeen ja juoksemaan kohti putkea. Ohjaustaktiikka toimi hyvin ja Jasu sujahti putkeen. Aina kepeille asti jatkoin ohjaamista oikealla puolella. Jasu ei taaskaan malttanut pysähtyä A:n kohtaktilla.. Se hyppäsi tällä kertaa jopa aika korkealta alas, mutta koski kuitenkin kontaktille. Kontakteja pitää nyt alkaa treenailla tosissaan.


Kepeillä sitten tuli virheitä. Vauhti oli kova suoraan putkesta tullessa, mutta Jasu aloitti pujottelun silti hienosti. Lopussa se alkoi kuitenkin kiihdyttää vauhtia (näki kaiketi jo seuraavan esteen) ja hyppäsi yhden keppivälin ohi. Korjattiin homma uudelleen keppien alusta (koska en oikein osaa korjata keppien keskeltä.. sitäkin pitäisi harjoitella..). Jasu otti kuitenkin vielä kiellon kepeiltä, koska meni väärään väliin. Otettiin sitten vielä alusta ja tällä kertaa pujottelu onnistui. Tein sitten takaaleikkauksen ennen muuria. Se onnistui ihan hyvin. Seuraavaksi oli tarkoitus vaihtaa valssilla puolta ennen puomia. Jälkeenpäin ajatellen valssi olisi kannattanut tehdä jo ennen 13. aitaa. Meinattiin nimittäin törmätä puomia ennen, kun valssini myöhästyi. Mutta onneksi Jasu ei suistunut kuitenkaan puomin ohi.

Radan loppupätkä menikin sitten ihan hienosti. Jasu meni taas keinun upeasti! :) Pussin jälkeen se taisi vaan olla vähän hukassa, kun meinattiin taas törmätä. Mutta päästiin kuitenkin hienosti maaliin asti. Ratavirheitä siis tuli 10 ja yliaikaa 9,72 sek. Eli kokonaispisteet olivat 19,72 ja sijoitus 9. Olen oikein tyytyväinen Jasun suoritukseen. Se oli hyvin mukana taas hommassa. Kepit jäi vaan vähän harmittamaan, kun Jasu on pujotellut viime aikoina oikein upeasti. Nolla oli jo aika lähellä. Oma suorituskin oli paljon parempi kuin Tampereella. Käskyt tuli nyt ajoissa, en jännittänyt kamalasti ja jaksoin juosta hyvin.

Videolta näkyy, että kontakteilla voisin parantaa omaa toimintaani. Jään vaan pönöttämään paikoilleen ja Jasu pääsee loikkaamaan melkein kontaktin yli. Seuraavaksi aletaan harjoitella kontakteja siten, että näytän Jasulle sormella paikkaa, johon pitäisi pysähtyä. Sitten treeneissä voin vahvistaa hommaa antamalla siihen paikkaan namin. Kun koira ei osaa pysähtyä, en voi vaan seistä paikoillaan tumput suorina. Janen kanssa kyllä jatketaan edelleen kosketusalustan kanssa. Siitä tulee vielä tosi hyvä.

Muuramen möllikisat 16.6.08

Maanantai-iltana käytiin vielä möllikisoissakin Muuramessa. En ole nyt viitsinyt Jasua möllikisoilla juuri "kiusata", mutta nyt halusin mennä kokeilemaan, kun Varkauden kisat menivät niin hyvin. Jälkeenpäin ajatellen olisi kyllä varmaan ollut parempi jäädä kotiin ;) Rata oli aika haastava ja pitkä. Näissä kisoissa oli vaan mölli- ja konkariluokka, joten osallistuimme konkareihin ja kisasimme käytännössä 2-3lk koirien radalla. Jo ennen meidän suoritusta yksi pinseri jäi popsimaan kentälle tippuneita nameja. Kenttä kun oli koirien koulutuskenttä, se oli kylvetty täyteen namia. Arvattavasti meidän mejäkoira Jasulle erittäin haastava ympäristö.




Heti radan alussa oli todella haastava kohta. Tajusin sen toki jo rataan tutustumisessa. Aluksi ajattelin ohjata okserilta renkaalle niin, että juoksen okserin ohi ja ohjaan renkaalle oikealla kädellä. Päätinkin kuitenkin tehdä toisin, koska vienti putkelta okserille oli todella pitkä ja en ollut varma tulisinko ehtimään. Päätinkin siis ottaa renkaan kutsuhyppynä ja tehdä valssin ennen seuraavaa aitaa. Puuh. No eipä sitten Jasu vauhti riittänytkään. Ajattelin, että se tekisi pitkän kurvin okserin jälkeen, mutta se juoksikin suoraan minua kohti melkein renkaan ohi. No, siitä sitten yritin vääntää koiraa renkaalle, mutta Jasu hyppäsi sen ohi. Rengas oli selvästi korkeampi kuin rengas, jolla olemme harjoitelleet eikä Jasu oikein osannut hahmottaa sitä. Siinä sitten hinkkasimme vaikka kuinka kauan ja Jasu kerkisi jo löytää maasta herkulliset namit ja hyppäsi kerran jo seuraavan aidankin, eli saimme hylyn. No, en antanut kuitenkaan periksi vaan sain Jasun lopulta hyppäämään renkaan läpi. Rata meni sitten ihan suht hienosti 12. aidalle saakka, jossa Jasu bongasi koiran pissan (edellinen koira pissasi siihen kohtaan). No, jatkettiin taas matkaa ja päästiin kuin päästiinkin loppusuoralle saakka, jossa Jasu taas ilmeisesti bongasi saman pissan.. Että näin tällä kertaa taas. Olipa turha reissu.

Nyt vaan Jasulle kontaktit supertreenaukseen. Taidetaan aloittaa jo tänään treenaus vapaassa ryhmässä. Huomenna ei varmaan päästäkään treeneihin, kun meinasin mennä Janen kanssa möllitokoon Korpilahdelle.

Ei kommentteja: