tiistai 22. heinäkuuta 2008

Mejäilyä

Käytiin tekemässä lauantaina Jeren kanssa koirille jäljet metsään ja samalla testattiin kännykkään kuukauden ajaksi ostamaamme maastokarttaohjelmaa. Ohjelma oli ihan surkea, koska paikannin päivitti olinpaikkamme niin hitaasti, että vasta jäljen käveltyämme saimme vasta tietää missä olimme kulkeneet. Kuitenkin saimme jäljet tehtyä, mutta paljon hitaammin kuin oli tarkoitus.

Jasun jälki oli reilu 400m pitkä ja siinä oli kaksi kulmaa. Eka suora oli lyhyt ja samoin vika. Keskimmäisellä pitkällä suoralla oli yksi makaus. Janelle teimme lyhyen, noin reilun sadan metrin mittaisen jäljen, jossa oli yksi kulma. Sunnuntaina kävimme ajamassa jäljet koirien kanssa.


Jasu ei ollut ennen jäljestystä ihan yhtä täpinöissään kuin yleensä. En tiedä mistähän lie se nyt sitten johtui. Ihan innolla Jasu kyllä seurasi jälkeä. Nyt huomasin mejäkokeeseen sen eron, että se ei lenkittänyt niin paljoa. Ensimmäisen kulman Jasu missasi. Se lähti kulkemaan juuri ennen kulmaa jäljen sivuun, joten kulma jäi siltä huomaamatta. Näytin Jasulle kulman ja siitä se sitten jatkoi taas hienosti eteenpäin. Jäljellä oli kyllä paljon haasteita. Sieltä löytyi kaksi linnun raatoa, jotka Jasu kävi tsekkaamassa. Joku oli ilmiselvästi kulkenut jälkemme yli ja ihmetellyt merkkejä, koska Jasu haisteli alhaalle laitettua merkkiä ja lähti kulkemaan päättäväisesti ristikkäiseen suuntaan. Joku oli siis vienyt jäljen hajun jaloissaan. Joku (eläin?) oli myös repinyt sammalia suurelta kiveltä. Senkin paikan Jasu kävi katsastamassa. Hyvin kyllä Jasu merkkasi makauksen pitkällä suoralla ja toisen kulman. Jäljen loppu meni ihan ongelmitta, vaikka jälki kulki aikamoisessa pusikossa. Jasu kulki vähän jäljen sivussa ja käytti ilmavainua vaikeassa maastossa. Hienoa työtä Jasu! Kaadon Jasu söi. Se oli aamupala: kalkkunaa ja lohta. Hyvin maistui rankan työn jälkeen :)

Jane oli taas jäljen alkuun mennessä aivan täpinöissään. Hirveä hinku oli päästä jäljelle :D Mutta itse jäljellä työskentely alkoi äärettömän hitaasti. Janella on kyllä intoa etsiä jälki vauhdilla, jos se hävittää sen hetkeksi, mutta itse jäljellä kulkeminen on vielä vähän epävarmaa ja arveluttavaa. Jane löysi kulman oikein hienosti, mutta lähti sitten etsimään jälkeä väärästä suunnasta. Näytin sille vähän suuntaa ja jäljen loppuosa sujuikin ihan hienosti. Vauhtia hommaan tuli jäljellä kulkiessa koko ajan lisää ja lopussa mentiin jo ihan hyvää vauhtia. Kaadosta Jane ei vaan ikävä kyllä ollut oikein kiinnostunut. Eilen Eppu-russelin emäntä Anita kiikutti meille pakkaseen hirven korvan ja sorkan. Pitää seuraavalla jäljestyskerralla laittaakin kunnon kaato loppuun. Janeakin voisi ehkä silloin kaato vähän enemmän kiinnostaa. Janessakin on kyllä potentiaalia hyväksi jäljestäjäksi, mutta se vaatii ehkä vähän enemmän harjoittelua. Siksi pitäisikin nyt vaan käydä ahkerasti tekemässä jälkiä.

Ei kommentteja: