tiistai 28. huhtikuuta 2009

Se noutaa ihan kohta!

Voi kun olen onnellinen :) Olen saanut niin hyviä neuvoja Doggien treeneissä Janen noudon opetteluun, ettei mene enää kauaakaan kun tyttö osaa jo koko noutoliikkeen! Nyt se osaa jo kulkea kapula suussaan mukanani, leikkiä kapulalla vetoleikkiä ja nostaa sen maasta. Eilen treeneissä harjoiteltiin jo käskyä. Jätin Janen istumaan ja laitoin kapulan sen eteen väliimme. Siitä sitten sanoin "nouda" ja Jane lähti liikkeelle, otti kapulan suuhun ja lähti tulemaan luokseni. Siitä sitten naksaus ja palkka. Vähän se jäi aluksi hölmistelemään käskyä, mutta aika nopeasti tajusi, että mistä on kyse. Harjoittelimme myös kapulan pitämistä suussa perusasennossa. Se sujuu muuten hyvin, mutta kun sain ohjeeksi koskettaa kevyesti kapulaa samalla, Jane tuppaa lähteä usein peruuttamaan. Se kun haluaisi leikkiä sitä vetoleikkiä ;) Mutta pitää vaan olla tarkkana, että naksauttaa silloin, kun Jane ei ole peruuttamassa. Ja muutenkin koskettaa tosi nopeasti ja kevyesti aluksi.

Mutta saatiin oikein kehuja, että noudon osa-alueet näyttää sujuvan jo oikein hyvin :) Ihmeellistä, kun vielä muutama viikko sitten olin ihan sitä mieltä, ettei Jane opi ikinä noutamaan. Mutta nyt, kun olen saanut koirakohtaiset ohjeet miten toimia, hommahan alkaa sujua :) Kun ei minulla oikeasti ollut mitään hajua, miten nouto tulisi opettaa. Täytyy kyllä sanoa, että olen saanut kurssilla todellakin vastinetta rahoilleni :) Suosittelen kyllä kaikille. Toivottavasti pääsisimme vaikka ensi talvena vielä kurssille mukaan.

Harjoittelimme eilen myös aluksi luoksepäästävyyttä ja paikkamakuuta. Makuussa teimme myös häiriötä koirille, niin että jokainen laittoi koiran makaamaan vuorotellen. Jane otti vähän kyllä nyt liikaa häiriötä muiden käskyistä. Teimme myös paikallaan istumista. Se oli vaikeampi, kun ei olla sellaista oikeastaan aiemmin tehty.

Lopuksi teimme myös seuraamista. Sain edelleen kommenttia, että Jane edistää seuraamisessa. Palkan pitäisi tulla aina housun sivusauman kohdalta. Ja koiran pitäisi itse tavoitella se sieltä, en saisi helpottaa työntämällä kättä sen suuhun ;) Pitää nyt tosiaan olla tarkkana. Lopuksi kouluttajamme Oona näytti vähän liikkeitä omalla koirallaan, joka oli bordercollie. Oli mahtava nähdä, kuinka koira työskenteli ihan intopiukeana :) Yleisö esitti kysymyksen, että miten motivoida koiraa, joka on vähän aran oloinen, tekee hitaasti ja koko ajan olemuksellaan kysyy, että "onko näin hyvä.. vai näin..?" Janehan on vähän samanlainen. Oona siihen sanoi, että hänen koiransa on myös ollut sellainen ainakin noudon alkeisopettelussa. Mutta oikea-aikaisella kehumisella ja palkitsemisella se on saatu tekemään innokkaasti ja täysillä hommia. Tämän kurssin aikana olenkin oppinut kehumaan koiraa enemmän. Mutta vielä toki paljon parannettavaa löytyy. Kun oma tekeminen rentoutuu, ehtii paremmin keskittyä koiraankin.

Ei kommentteja: