tiistai 21. huhtikuuta 2009

Jaakon kurssilla

Lauantaina huristeltiin Turkuun asti Jaakko Suoknuutin agilitykoulutukseen. Treenasin siellä molempien koirien kanssa. Rata oli sama molemmilla, vaikka olivatkin eri tasoryhmissä. Jasu treenasi ensin, joten Janen kanssa oli sinänsä helpompi lähteä radalle, kun tiesin jo vähän mitä tuleman piti. Paljon sain uusia ajatuksia ohjaamiseen. Se nyt ei sinänsä ollut uutta, että koiran pitäisi jokaiselle esteelle ponnistaessaan tietää mihin ollaan seuraavaksi menossa. Mutta Jaakko osasi selittää ohjaamista vielä konkreettisemmin. Samaan tyyliin, kun ihmisen on helpompi muistaa yksittäisiä asioita muodostamalla niistä kokonaisuuksia, myös esteistä pitäisi tehdä sellaisia.

Jasun kanssa radalla ehkä suurin oppimani asia oli se, että minun täytyisi unohtaa kaikki "tässätässätäällätäällä.." -käskyt kokonaan. Siinä vaiheessa kun joudun niitä käyttämään pitäisi jo hälyytyskellojen soida. Nimittäin silloin olen ollut jo auttamatta myöhässä ja tehnyt virheen, jota joudun korjaamaan. Jasu ei varsinkaan tunnu selvästikään tykkäävän ollenkaan tuollaisista virheen korjauksista. Koira kun ei ole mitään virhettä tehnyt ja se saa ikään kuin rangaistuksen minun virheestäni. Jasulla se heti ilmenee turhautumisena ja sen keskittyminen herpaantuu. Ei hyvä.

Janen kanssa jatkoimme aika lailla samoilla linjoilla. Se kun on kokemattomampi koira, omat virheeni kostautuvat vielä helpommin. Heti jos olin myöhässä tai ohjasin epäselvästi, meni Jane helposti esteen ohi. Ongelmana oli myös se, etten ottanut sitä joissain kohti kunnolla mukaan ja tyttö kiepsahti väärälle puolelleni.


Janen kanssa sain neuvon (ja sama pätee myös Jasun ohjaamiseen), että minun on aivan turha hokea jokaisella esteellä estekäskyjä. Koira kyllä osaa suorittaa esteet. Tärkeämpää on keskittyä ohjaamiseen ja esteet soljuvat siinä sivussa ohitse ihan itsestäänkin. Etenkin kohdissa, joissa koiran pitää hypätessään kääntyä, en ole syytä käyttää esim. "aita"-käskyä. On parempi tehdä niin, että sanoo ennen estettä huomiosanan (esim. "Jane!") ja sitten vaan ohjaa koiran esteen yli. Tosi hyviä neuvoja! Olen samaa itsekin miettinyt, että estekäskyni eivät oikeastaan tarkoita koiralle yhtään mitään. Nyt kyllä tuntuu, että olen aika lailla pihalla, että mitä voin suustani ulos päästää.. Pitäisi nyt kehittää joku järkevä systeemi hommaan.. Aika jännä muuten, Jaakko sanoi ohjaavansa Zeniä suurinpiirtein pelkästään sanomalla koiran nimeä eri voimakkuuksilla. Huisia!


Tässä muutama video Janen treeneistä. Jere ja kyytikaveri Esa oli Jasun treenien aikaan Turussa shoppailemassa, joten Jasusta ei saatu videoita sen takia.


Eka ihan kunnon pätkä, mikä radasta päästiin :D Vauhti tässä on hyvä. Valssi ekan putken jälkeen on aivan kamala ja Jane meinaa mennä seuraavan aidan ohi sen takia. Myös ohjaus seuraavaan putkeen on vääränlainen. Tarkoitus oli ohjata koira puolivalssilla, eli kääntyä vähän sitä vastaan. Sitten muurin jälkeen tuleekin kämmi, kun siihenkin piti tehdä vähän pakkovalssin tapainen..


Tässä sitten suht onnistunut valssi putken jälkeen, mutta takaaleikkaus menee persiilleen ja sitten unohdin vielä ottaa Janen aidalta mukaan.. Voi voi..



Tässä sitten homma rupesi jotenkin sujumaan :D Putkeen ohjaus onnistui ja osasin ottaa Janen mukaan siltä aidaltakin. Mutta kamalia kumarruksia teen jokaisen esteen välissä! Ja puomin kontaktikin sitten unohtui ihan kokonaan.. Mutta en nyt siitä viitsinyt rankaista, kun muuten Jane meni niin hienosti.. Mun lellivauva ;)


Sitten pakkovalssia..


Vielä yksi pakkovalssi. Näin sen voi tehdä aika rennostikin :D

Ei edes päästy pujotteluun asti. Kokonaiset 16 estettä edettiin radalla :D Mutta tosi paljon opittiin silti :) Pakko ehkä päästä joskus vielä uudestaan Jaakon koulutukseen. Ei se ollut edes yhtään pelottava tyyppi ;) Tosi mukava ja kehuikin meitä ihan taitaviksi :) Oli myös mukava tavata kaikkia russeli-ihmisiä (tämä kun oli russelleille vartavasten tarkoitettu koulutus). Koiruudet osasivat käyttäytyäkin ihan siedettävästi. Ja mikä hienointa, Jane osasi jäljestää halliin piilotetun jäniksentaljan pelkän käsissäni olleen hajun perusteella! Taitava tyttö!

Ei kommentteja: