lauantai 8. marraskuuta 2008

Jatkoykkösten koulutuksia

On ollut niin kiirettä, etten ole oikein ehtinyt raportoida tänne jatko1-koulutuksista. Minustahan tuli siis pari viikkoa sitten ihan oikea kouluttaja. Vedän tämän talven jatko1-ryhmän treenejä. Eli porukka tulee pääosin suoraan alkeiskurssilta. Osa on kyllä käynyt jo kerran jatko1-kurssin. Olen päättänyt, että ei nyt aleta ahnehtimaan liian pitkiä ratoja vielä tässä vaiheessa, että into hommaan säilyisi. Tehdään ihan parin-kolmen esteen sarjoja ja harjoitellaan tässä vaiheessa tärkeitä asioita. Kuten esimerkiksi irtoamista, esteiden lukemista, koiran hallintaa ja muutamia ohjauskuvioita (tärkeimpinä ehkä takaaleikkaus ja valssi). En ole kyllä saanut vielä tehtyä hienoa treenirunkoa, mutta luulen, että se tässä pikku hiljaa syntyy ihan silläkin periaatteella, että mitä ollaan edellisellä kerralla tehty ja mitä sen jälkeen voidaan tehdä.. jne. Ryhmä on todella iso, 8 koirakkoa. Se aiheuttaa vähän haasteita. Onneksi sentään minulla on apuna apukouluttaja! Olen nyt itse vetänyt pieniä treenipätkiä ja apukouluttaja on ollut apuna yksittäisillä esteillä. Erityisesti kontakteilla porukka tarvitsee vielä hihnan pitelyapua. Harmittaa, kun en millään ehdi katsoa, mitä rataharjoituksen ulkopuolella tapahtuu. Jos joku kerta ehtisin vaan tehdä semmoisen lyhytkestoisen treenin, että voisin vähän sen jälkeen vilkaista miten esim. kontaktiharjoitukset sujuu.

Ryhmäläiset ovat yllättäneet minut todella positiivisesti. Kaikki ovat todellisia persoonia ja potentiaalia löytyy :) Joukossa on muutama älyttömän nopea koira. On myös pari, jotka ovat tokoilleet aika paljon. Heidän koiransa ovat vielä vähän liikaa kiinni ohjaajassa. Pari vähän arempaakin kaveria löytyy, jotka selvästi kaipaavat vähän reippautta suorituksiinsa. Yksi ottaa homman aika rennosti, mutta vauhtia kaivataan lisää. Yksi taas rakastaa kaikkia ja koko maailmaa ja toinen on vähän vaan muutenvaan huitelija :D Eli hallintaa vaan lisää. Mutta tosi kivaa, että erilaisia tapauksia löytyy :)

Tässä lyhyesti, mitä ollaan kahdella ensimmäisellä kerralla tehty:


Jatko1-koulutus 30.10.


Radanpätkällä harjoittelimme ihan vaan koiran ohjaamista aidan takaa putkeen. Ohjaten putken kaarta pitkin oikeaa puolta. Ei mitään takaaleikkauksia vielä tässä vaiheessa. Halusin vaan vähän katsoa, miten porukka koiraansa hallitsee ja miten hommat sujuu. Jo aikaisemmin jatko1-kurssin käyneet tai aikaisemmin agia harrastaneet saivat ohjata kahden aidan takaa. Kaikki taisivat palkata itse koiransa putken jälkeen. Oikein hyviä suorituksia tuli kaikin puolin. Kellään ei ollut putkikammoa, se oli tosi hyvä juttu :) Aluksi osan oli vielä vaikeaa nähdä aitaa ennen putken suuta, rimat vähän kolisivat. Mutta pian koirat oppivat, että esteitä voi myös olla monta peräkkäin. Alkeiskurssilla kun on varmaan tehty vaan yhtä estettä kerrallaan. Ryhmän isoimmalla kaverilla, sakemannilla, oli vielä vähän vaikeuksia juosta mutkaputkessa, joten teimme sen kanssa ihan vaan suoraa putkea, että vauhti ja into säilyisi.

Yksittäisinä esteinä oli harjoittelussa: puomi, A, rengas, pujottelu ja pöytä.

3-luokka treenaa kanssamme samaan aikaan, joten en pysty oikein etukäteen suunnittelemaan mitä harvinaisempia esteitä tulemme käyttämään. Hallissa kun on esimerkiksi vain yksi pussi, muuri, pituus ja pöytä.. Eli pitää vähän soveltaa aina sen mukaan mitä esteitä kolmosilla on käytössä.


Jatko1-koulutus 6.11.


Vauhtiharjoitukset jatkuu.. Nyt ajattelin, että teemme ihan vain suoraa, että koirat oppisivat edelleenkin irtoamaan ja lukemaan esteitä peräkkäin. Putki on hyvä houkutin, millä saa vauhtia kavereihin. Tämän jälkeen voimme varmaan jo alkaa laittaa aitoja peräkkäin ja jo vähän kaarelle. Otin tämän treenin koulutusohjaajille tarjotuista esimerkkitreeneistä. Huomasin kyllä, että tässä harjoituksessa oli yksi vielä tälle porukalle hankala juttu. Sen takia harjoitus kesti vähän turhan kauan. Ohjeeseen kun oli laitettu, että ensin mennään pelkästään putki, jonka jälkeen palkka esim. namialustalle, namitädiltä tai lelulla. Se meni ihan hyvin. Sitten ohjeeseen oli laitettu, että tehdään aita nro 1 ja putki, jonka jälkeen palkka samalla tavalla. Mutta.. vaiheessa kolme tehtiin koko pätkä niin, että palkka ei ollutkaan putken jälkeen vaan viimeisen aidan jälkeen! No, näin ehdittin kokeilla jo parin ensimmäisen koirakon kanssa, mutta eihän se toiminut. Kun palkka oli aluksi ollut kaksi kertaa putken jälkeen, niin vikalla yrittämällä, kun mentiin koko suoraa, koira ei irronnutkaan viimeiselle aidalle, vaan jäi odottamaan palkkaa putken jälkeen. Ja ideanahan ja haasteenahan nimenomaan oli saada koira irtoamaan myös viimeiselle aidalle.


No, tehtiin sitten niin, että palkka tulikin aina viimeisen aidan jälkeen. Tai siis toki otimme ihan ensin pelkästään putken. Eli ensin putki ja palkka. Sitten putki, aita ja palkka. Sitten aita, putki, aita ja palkka. Sittenhän se alkoi sujua. Aikaa vaan kului, kun tehtiin aina molemmilta puolilta ohjaten. Pääasiassa koirat kestivät kyllä hyvin toistoja. Parilla olisi vaan voinut lopettaa siihen yhteen kokopitkään suoritukseen eikä olisi enää tarvinnut ottaa toista puolta. Vähän kiihtymistä oli havaittavissa. Mutta nyt ryhmän isoin ja rennoinkin kaveri oikein spurttasi suoralla! Hienoa! Namialusta oli ilmeisesti tosi kiva juttu. Sitä pitää käyttää hyväksi muulloinkin :)

Putkesta tullessa useat olivat vielä "sokeita" eivätkä nähneet seuraavaa aitaa. Jotkut hyppäsivät kummallisesti ja tiputtelivat rimojakin (rima oli kyllä matalalla). Mutta eiköhän se siitä ala pikku hiljaa sujumaan. Itse asiassa kokeiltiin samaa treeniä Janen kanssa eilen hallilla ja oli siinä vielä aikamoisia vaikeuksia Janellakin. Sitten sujui ihan hyvin, kun jätin lelun valmiiksi odottamaan maahan. Viimeisellä kerralla sitten huijasin, eikä lelu ollutkaan siellä. Hyvin Jane kuitenkin meni lankaan ja suoritti koko suoran vauhdilla. Vähän se ihmetteli, että missä lelu on, mutta tulihan se pian nenän eteen mun taskusta :)

Vähän jäin miettimään, että porukan pitäisi etsiä oikein hyviä namipaloja koirilleen. Usealla oli ihan vaan pelkkiä nappuloita. Pitääpä muistaa muistuttaa tästä asiasta.

Yksittäisinä esteinä oli nyt harjoittelussa: puomi, muuri, pussi, aita ja pujottelu. Aidalla oli tarkoitus vähän kokeilla hallita koiraa ohjaamalla sitä uudelleen aidalle. Siis kahdeksikkoa periaatteessa. Vähän semmoisia kokeiluja, että miten se koira alkaa kääntymään. Ihan vaan hallintaa, ei niinkään tärkeää, miten se pitäisi oikeaoppisesti tehdä. Ihan omien liikeratojen kokeiluja.

Ei kommentteja: