keskiviikko 6. helmikuuta 2008

Seuraamista

Tässä tulee nyt kertomusta kahden viikon tokoiluista. Koska aiheena on koko ajan ollut seuraaminen, niin tämän voi hyvin yhdistää yhdeksi kertomukseksi. Viikko sitten teimme treeneissä seuraamisharjoituksia seuraavalla tavalla: Porukka jaettiin pareihin. Toinen harjoitteli seuraamista koiran kanssa ja toinen laski. Ideana oli laskea ohjaajan askeleita. Ensin sanottiin koiralle "seuraa", otettiin yksi askel eteenpäin ja palkittiin koira. Sitten seuraavaksi otettiin kaksi askelta ja palkka. Mutta sitten ei siittyttykään vielä kolmeen askeleeseen, vaan palattiin taas yhteen, jonka jälkeen olikin vuorossa se kolme askelta. Eli selkeästi askeleiden määrä oli tämä: 1,2,1,3,1,4,1 ja 5. Näin koiralle liikkeelle lähteminen vahvistui ja ohjaaja ei päässyt vahingossa tekemään liian pitkiä seuraamispätkiä kerralla. Ideana oli myös, että koiraa palkitaan vain siitä, kun se on katsekontaktissa ohjaajaansa.

Janen kanssa harjoitus meni aluksi vähän plörinäksi. Se kyllä seuraa ihan nätisti jo sivulla, mutta pysähtyminen on vaikeaa. Usein se pääsi luistamaan pysähtyessäni kauemmaksi. Ainakaan se ei vielä tajua mennä istumaan, kun pysähdyn. Ongelmaksi tulee sitten se, että kun pitäisi jo antaa seuraavaa seuraamiskäskyä, neiti on jossain ihan värässä paikassa ja ongelmat sitten kertaantuvat toistojen myötä. Tehtävä olisi siis pitänyt tehdä niin nopealla tempolla, että Jane ei ehtisi luisua väärään asentoon. Taas.. vaikeaa!

Kotona yritin opettaa sille perusasennosta toiseen siirtymisen kautta. Se osaa kyllä jo tulla ihan nätisti perusasennosta perusasentoon, kun siirryn askeleen sivulle. Mutta sitten, jos otan askeleen eteen, Jane on ihan pihalla. Siispä aloitin harjoittelun siirtymällä itse hieman sivuun ja edelle. Jospa se lopulta oppisi sitten siirtymään suoraan eteen perusasentoon. Perusasentoon se nimittäin osaa yhdistää istumisen. Seuraamisessa ei vielä.

Jasu harjoitteli viikon ajan uutta perusasentoon tuloliikettä. Se on ennen tehnyt liikkeen ohjaajan selän takaa pyörähtäen, mutta Jere haluaa opettaa Jasun tulemaan suoraan etukautta perusasentoon. Käsky vaan täytyi nyt tässä tapauksessa vaihtaa. Nyt se on sitten "asento" ;) Hienostihan Jasu oppi liikkeen ihan muutamassa päivässä ja väläytteli jo oikein upeita "asentoja" viime maanantain harjoituksissa. Seuraaminenkin on Jasulta jo alkanut sujua paremmin. Ongelmana ei Jasulla ole niinkään kontaktin puute tai lopuksi istuminen, vaan lähinnä pomppiminen ja oikean seuraamispaikan löytäminen. Nyt kun Jere alkoi palkata sitä vasemmalla kädellä, pomppiminen vähän vähentyi. Jasu ei nimittäin sitten yritä pomppimalla nähdä, että missä se nami nyt on... Hitsin duracelpupu :D

Janellakin seuraaminen alkoi sujua jo vähän paremmin viikon harjoittelun jälkeen. Istuminen on sille edelleen vaikeaa, mutta saimme kotiläksyksi harjoitella sitä sisätiloissa. Ideana on se, että palkkaan Janen vasta sitten kun se istuu. Odotan vaan niin kauan, että pylly painuu lattiaan. Siinä tapauksessa itse seuraamisliike ei kyllä vahvistu. Välillä tosin on hyvä varmaan muistutella Janea liikkeelle lähtemisestä ja palkata se heti kun astumme yhtä aikaa askeleen eteenpäin.

Ei kommentteja: