keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Edistystä toko-rintamalla

Viimeisten viikkojen teemana tokossa on ollut seuraaminen ja maahan meno. Tarkoitus olisi lopulta yhdistää nämä liikkeet ja saada koira jäämään liikkeestä makaamaan. Olemme Janen kanssa ottaneet alusta asti tosi lyhyitä seuraamispätkiä (1-3 askelta). Tietysti liike lähtee onnistuneesta perusasennosta. Olen ottanut vaatimukseksi katsekontaktin yleensäkin tekemiselle. Käskyä ei kuulu, jos neiti katselee muualle. Hyvin Jane onkin homman jo oppinut ja tapittaa minua usein nappisilmillään käskyä odotellen.

Kun perusasento on hyvä ja katsekontakti löytyy, palkkioksi saa seuraavan käskyn, eli "seuraa". Aluksi jouduin pitämään namia kädessä, jotta sain neitiin liikettä. Myös liikkeen lopussa istumisen kanssa oli aluksi ongelmia. Aluksi siis otimme vain hyvin lyhyitä toistoja, ihan yhtä ja kahta askelta vaan. Nyt olen jo voinut pidentää matkaa jopa 4-5 askeleeseen. Naminkin olen jättänyt pois kädestä. Saimme viime harkoissa ihan erityis kehuja kehittymisestä :) Janen katsekontakti on kuulemma tosi hyvä ja seuraamispaikka oikea. Hitaasti hyvä tulee ;)

Myös maahan menoa olemme harjoitelleet. Jane oli jo välillä ehtinyt unohtaa koko maahan menon, kun harjoiteltiin kaikkea kivaa (kuten peruuttamista). Joten maahan menoa piti taas vähän palautella mieliin. Vieläkin liike käy Janelta kyllä vähän hitaanlaisesti. Ihan kuin se kysyisi: "Niin, tätäkö sää halusit mun tekevän?" Ja pahoin pelkään, että kun olemme ottaneet nyt paljon maahan menoja perusasennosta, Jane menee istumisen kautta maahan..

Kokeilimme kuitenkin viime harkoissa yhdistää jo seuraamisliikkeen ja maahan menon. Koiran ei välttämättä tarvinnut seurata, mutta sen tuli kulkea vierellä. Jane ei vaan osannut lähteä liikkeelle, ilman että sanoin "seuraa", joten teimme liikkeen sitten suoraan seuraamisesta. Aluksi maahan meno tuli tehdä niin, että ohjaaja hidastaa vauhtiaan ja sanoo samalla "maahan". Koira tuli palkata suoraan siihen. Maassa pysyminen ei tarvinnut vielä pitkää kestoa. Homma sujui Janelta ihan hienosti. Se seurasi kauniisti ja meni käskystä maahan.

Kun vaan olimme tehneet liikettä muutaman minuutin huomasin, että Janen liikkuminen alkoi hidastua. Seuraamispaikka "valui" taaemmaksi. Se ikään kuin ennakoi jo tulevaa maahanmenoa ja alkoi hidastella. Hoksasin siis, että toistoja pitää tehdä vähemmän kerrallaan. Tai sitten välillä palkita koiraa ihan vaan pelkästä seuraamisesta, jotta sen mielenkiinto säilyy eikä se ala ennakoimaan tulevaa. Ilmeisesti Jane siis osaa laskelmoida :D Huomasin nimittäin jo aikaisemminkin, että se oli oppinut selkeän kolmen askeleen seuraamiskuvion: Jos yritin astua yhden askeleen enemmän, neiti meni heti lukkoon, että mitäs nyt pitää tehdä :D Onneksi se vaihe jäi kuitenkin pois, kun otimme välillä taas yhtä askelta ja välillä neljää ja viittä.



Vielä pitää mainita yksi koulutukseen liittyvä juttu. Mekin olemme nyt nimittäin siirtyneet kosketuskeppi-kerhoon :D Yllä olevassa kuvassa näkyykin meidän hienot kouluttaja-Samin tekemät "high tech" teleskooppivartiset kosketuskepit.

Mitäs noilla sitten tehdään?!

Kosketuskeppi on kouluttamisen apuväline. En nyt osaa asiaaa selittää hienosti oikein termein, mutta se toimii vähän samaan tapaan kuin naksutin. Koira ehdollistetaan koskemaan kepin päässä olevaan palloon nenällään. Asian voi opettaa koiralle vaikka naksuttimen avulla. Kun koira koskee palloon, naksautetaan saman aikaisesti ja annetaan nami. Lopulta koira oppii, että palloon koskettamisesta seuraa namia. Se on siis kiva juttu. Kun toistoja on tarpeeksi, voidaan alkaa pidentämään koskemisen kestoa. Se tapahtuu yksinkertaisesti vaan naksauttamalla myöhemmin, niin ettei koira kuitenkaan ehdi ottaa nenäänsä pois pallosta.

Kun keppiin koskemisella on kestoa, keppiä voidaan alkaa käyttää koulutuksen apuvälineenä. Kepistä voi olla apua esimerkiksi seuraamista opetettaessa. Pyydetään koira perusasentoon. Otetaan kosketuskeppi esiin ja laitetaan pallo koiran nenän eteen. Kun koira tietää, että sen pitää pitää nenää kiinni pallossa, se seuraa keppiä namin toivossa. Sitten vaan töppöstä toisen eteen ja seuraamisliike on valmis :D Myöhemmin keppiä voidaan alkaa häivyttää pois niin, että koiran annetaan koskea keppiin vasta myöhemmin. Esim. "seuraa" - askel - keppi koiran nenän eteen - kosketus nenällä - pysähdys ja palkka.

Me ollaan nyt harjoiteltu koirien kanssa keppiin koskemista naksuttimen avulla. Hyvin molemmat koirat ovat asian hoksanneet. Nyt vaan keppiin pitäisi saada lisää kestoa, jotta sitä voisi kohta alkaa käyttää apuvälineenä koulutuksessa. Kerron sitten myöhemmin lisää miten homma edistyy, ja myös tarinoita kepin hyödyntämisestä treeneissä on tulossa :)

Ei kommentteja: