sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Möllikisa-analyysiä

Tässä vähän analyysiä viime viikonlopun möllikisoista. Ilmoitin Jasun kahteen luokkaan: mölleihin ja alokkaisiin. Möllirata on tarkoitettu virallisissa kisaamattomille koirille. Alokasrata taas jo kilpailleille ja kilpailemaan aikoville. Rata vastaa ykkösluokan rataa, joten se on vähän vaikeampi kuin möllirata. Kisathan meni meiltä kaikinpuolin ihan hienosti :) Voitimme mini-mölliluokan nollatuloksella ja alokasluokassa oltiin kakkosia, vaikka mössittiin radalla aika paljon. Kuitenkin olen kokonaissuoritukseen sen verran tyytyväinen, että aika suurella todennäköisyydellä mennään keväällä ihan oikeisiin kisoihin. Vaikka keinun kanssa onkin edelleen ongelmia.

Tässä käsiteltäkööt nyt ensin möllikisan rata. Suorituksen voitte katsoa videolta ja ohessa myös ratapiirros:





Rata oli kohtuu helppo, koska se oli hyvin saman tyyppinen kuin viime möllikisoissa. Se oli myös vauhdikas (pitkiä suoria), joka sopii Jasulle hyvin. Jasu lähti liikkeelle valtavalla vauhdilla, mutta malttoi oikein kivasti pysähtyä puomin kontaktille. Myös toinen pitkä suora meni Jasulta hienosti, vaikka alkoi olla jo vaikeuksia pysyä sen perässä. Näennäisesti radalla ei tullut virheitä, mutta muutamaan seikkaan kiinnitin huomiota videota katsellessa. Vaikka vauhti oli hurja, kurvit voisin saada omalla ohjauksella vieläkin paremmiksi. Olen oikeastaan aika vasta oppinut tavan ohjata vastakkaisella kädellä, joten sen käyttö meinaa unohtua aika usein. Nyt lueskelin Canis-lehdestäkin, että koiralle voisi kertoa tulevasta käännöksestä näyttämällä vastakkaisella kädellä merkkiä. Esimerkiksi 9. esteelle tullessa olisi ollut hyvä näyttää kaukaa jo merkkiä oikealla kädellä, että tulemme kääntymään. Se kurvi ei nyt kuitenkaan älyttömän pitkäksi mennyt, mutta Jasu hyppäsi valtavan korkealle. Juuri hypyille ohjaamisessa minun pitäisi olla tarkka, ettei Jasu pääse tekemään pelottavan suuria loikkia. Se voi muuten hajottaa pian itsensä :/

Muuten olin kyllä oikein tyytyväinen omaan liikkumiseeni. Ohjauskäsikin oli ihan hyvin esillä aina kuin Jasu näki minut, mutta pientä sohimista oli kuitenkin vielä ilmassa. Eli rauhallisuutta vaan peliin, vaikka vauhti onkin hurja ;)

Sitten se alokasluokan rata. Tässä video ja ratapiirros:





Tässä radassa onkin sitten jo vähän enemmän analysoitavaa ;) Rataan tutustumisessa arvelin, että ongelmia tulisi keinun ja kepeille menon lisäksi myös pussiin lähetyksessä. Meinasin nimittäin, että se olisi varsinainen "räkytysmutka", koska Jasu tuntuu aina kiihtyvän pujottelussa. Ja koska minun on edelleen pakko ohjata Jasua kepeillä oikealta puolelta, puolen vaihto olisi tehtävä sitten takaa leikaten pussiin mennessä. Muuten rata tuntui ihan mukavalta ja lähdin kisaan ihan luottavaisella mielellä.

Itse radalla ensimmäinen kämmi tuli sitten jo neljännellä aidalla. Olin itse ihan sekaisin, ja rupesin tekemään valssia, vaikka valssi tuli tehdä vasta kuudennen esteen jälkeen. No, Jasu hyppäsi aidan yli lopulta kuitenkin, vaikka sohlasin. Sitten puomi meni ihan yhtä hienosti kuin mölliradallakin (jess!). Mutta putken jälkeen tulikin sitten ongelmia. Olin mielestäni ihan hyvin ottamassa Jasua vastaan putkesta ja karjuin sille "TÄÄLLÄTÄÄLLÄTÄÄLLÄ", mutta se pääsi silti tekemään liian ison kurvin ja juoksi renkaan ohi. Olisi varmaan pitänyt odottaa Jasua vielä enemmän ja saattaa se renkaalle oikein varmistaen.. No, otettiin sitten rengas uudestaan ja suunnattiin kohti keppejä. Kepeille meno ei onnistunut, niin kuin arvelinkin. Jasu vaan räkytti minulle. Sitten se kiinnostui hajuista ja lähti haahuilemaan. Kolmas kepeille lähetys onnistui ja Jasu pujotteli ihan hienosti loppuun asti. Pitäisi vaan saada kepeille menokäsky Jasun kaaliin aikaisemmin ja sanoa se tapeeksi selkeästi ennen kuin se alkaa räkyttää..

Pussiin mennessä räkytystä ei sitten ollutkaan enää havaittavissa ja pääsin leikkaamaan hyvin takaa. Seuraava stoppi tuli sitten (ylläriylläri) keinulla. Mutta se oli ihan minun oma vika. Sanoin odota-käskyn taas liian ajoissa. Jasu jämähti siihen paikkaan keinun keskelle. Siitä sitä saikin sitten taas maanitella eteenpäin. Otin namin avuksi ja saimme palkkaamisesta 5 virhepistettä. Mutta namin avulla Jasu mateli keinun alas ja pääsimme jatkamaan matkaa. Loppurata meni ihan hyvin muuten paitsi harmillisesti Jasu pääsi luisumaan puomin kontaktilta. Kontaktit kun olivat nyt sujuneet niin hyvin, että se jäi vähän harmittamaan.. Mutta vika oli taas minussa. Sanoin nyt Jasulle "odota" liian myöhään.

Että niin menivät ne kisat. Opin taas tosi paljon ohjausjuttuja ja sietämään kisajännitystä. Nyt alan olla itse aika lailla valmis kisoihin. Ja eiköhän se Jasukin ole ;) Nyt se myös malttoi olla lähtöpaikalla ihan hyvin paikoillaan. Sekin oli tosi positiivista :)

Ei kommentteja: