keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

Kylmän illan viileät hylyt

Noin viikko sitten oltiin Jasun kanssa Laukaassa iltamöllikisoissa. Paikkana oli viileä maneesi ja iltakin oli kylmä. Menin sitten vielä ilmoittamaan Jasun sekä mölli- että kilpailevien radalle, joten jouduttiin kannattajajoukkoinemme kärvistelemään paikan päällä melkein loppuun asti. Jos nyt vielä pitää lisää surkutella, niin varsinkin möllirata oli varsin kinkkinen eikä kovinkaan moni saanut kisoista tulosta. Eipä saatu mekään. A-esteen ja puomin alla kulkevat putket oli aika hankalia.

Tässä video mölliradasta ja ratapiirros:





Mitähän järkevää tuosta radasta nyt voisi kommentoida.. No, yleisesti ainakin tarkkuutta pitäisi saada ohjaamiseen. Jasun virheet johtuivat ihan yksinkertaisesti liian hosuvista käsiliikkeistä ja epäselvistä käskyistä. Varsinkin vaikeissa paikoissa niin kuin A-esteelle mennessä kädellä olisi pitänyt osoittaa rauhallisesti lähestulkoon maata viistäen tietä Jasulle kohti estettä.. Nojoo.. helpommin sanottu kuin tehty.

Myös omaa liikkumista tulisi saada sujuvammaksi. Valssi viidennen esteen jälkeen oli suorastaan kammottava :D Kontakteja pitäisi nyt treenata myös ahkerasti. Nyt ollaan käyty kaksissa mölleissä lähes peräkkäin ja niidenkin välissä oli vain yhdet hyppytreenit. Että Jasu on tainnut unohtaa, että kontaktin lopussa pysähdytään.. Laukaassa tuntui kyllä olevan ihan kummallisen jyrkkä A-este. Siihen ei halunnut monikaan koira mielellään pysähtyä ja jotkut melkein reväyttivät selkänsä esteen harjalla.

No, sitten se toinen rata. Tässä video ja piirros:





Rata oli sama kuin edellinen, mutta esteiden suoritusjärjestystä oli muutettu. Tässä kilpailevien radalla suoritettiin myös kepit. Tämä rata tuntui rataan tutustumisessa paljon helpommalta, kuin möllirata. Esimerkiksi "A-esteen putkiansaa" ei ollut, koska A suoritettiin eri puolelta. Radan alkupätkä meni meiltä ihan hyvin. Mutta videolta suorituksia analysoidessa kiinnitin heti huomiota kökköön ohjaukseeni neljännen esteen jälkeen. Tässä olisi taas ehdottomasti pitänyt käyttää sitä jo täälläkin blogissa kuuluisaksi tullutta vastakkaista kättä. Mihin kummaan se käsi aina oikein unohtuu?? Tämän virheen takia Jasu pääsi taas ajautumaan todella kauas käännöksessä.

Seuraava ja kohtalokas virhe tuli kahdeksannella esteellä. Aita oli kinkkisesti radan kulmassa ja se piti suorittaa "ulkoa sisään päin". Mietin syytä sille miksi Jasu leikkasi takaani ja hyppäsi aidan väärältä puolen. Syy löytyi videolta. En näyttänyt Jasulle menosuuntaa taas tarpeeksi selkeästi oikealla kädellä. Ja vaikka olisin näyttänytkin, horjahdin jotenkin kummallisesti ennen aitaa ja käsi putosi alas. Tai sitten väistin muurin tolppaa.. ei voi tietää.. Mutta joka tapauksessa ohjaukseni hävisi jonnekin ja Jasu oikaisi väärältä puolelta aidan yli.

Aidan jälkeen Jasun menoa täytyi vähän rauhoittaa. Se tajusi, että minä kämmäsin ja alkoi taas komentaa haukkumalla. Seuraavaksi olin päättänyt, että tällä kertaa puomille meno onnistuu.. Mutta eipä onnistunut. Ja syykin löytyy videolta. Käsi ei taaskaan näytä tarpeeksi selkeästi Jasulle, että puomille ollaan menossa. Putki kun on huomattavasti vetävämpi este kuin puomi, niin pitäisi olla tuollaisissa tilanteissa tosi tarkkana.. Niin.. ja molempien käskyt vielä alkaa samoilla kirjaimilla.

Loppuradasta ei nyt ole hirveästi sanottavaa. Kepeille lähetys olisi varmasti onnistunut, jos olisin vaan vienyt homman päättäväisesti loppuun asti. Voihan typerys! Jasun suorittaessa 16 estettä tarkoitukseni oli tehdä takaaleikkaus. Se onnistui ihan suht hyvin, vaikka kiire tuli. Mutta käsi taas hävisi jonnekin ja Jasu pääsi tekemään valtavan ison käännöksen.

No, mitä tästä opimme: Selkeyttä niihin kädellä ohjaamisiin! Jasun pitäisi koko ajan kättä katsomalla tietää mihin ollaan menossa. Mutta jos kättä ei ole, ei se voi mennä oikeaan suuntaan. Videolta näkee kyllä niin loistavasti, kun käsi katoaa Jasun näköpiiristä.

Ei kommentteja: