sunnuntai 2. joulukuuta 2007

Maahan-ylös -sulkeiset

Tämä viikko ollaan harjoiteltu Janen kanssa maahan menoa ja seisomista. Siis nimenomaan tokoliikkeinä, eikä siis mitään näyttelyseisomista. Sen takia käskykin on meillä "ylös" eikä "seiso". Oleellista on, että koira siis nousee makaamasta seisomaan. Se on homman nimi. Asiaa olemme tällä viikolla harjoitelleet tokokouluttaja Samin neuvojen avulla seuraavalla tavalla. Koiraa käsketään menemään maahan (koska se osaa sen nyt). Koira palkataan maahan menosta. Odotetaan, että se nousee uudelleen seisoma-asentoon ja samanaikaisesti sanon "ylös" ja palkkaan koiran. Myöhemmin "ylös"-käskyä aletaan sanoa aikaisemmin, niin että koira nousee käskystä ylös eikä silloin kuin sitä itseään huvittaa.

Meillä homma on nyt jotakuinkin siinä vaiheessa, että Jane nousee itse ylös ja sanon samalla käskyn. Se ei siis vielä osaa yhdistää liikettä ylös nousemiseen. Maahanmeno on kehittynyt valtavasti siitä, mitä se oli pari viikkoa sitten, kun neitiä ei saanut millään pysymään maassa kuin ihan millisekunnin. Nyt ongelmana on enemmänkin se, että vaikka olen jo antanut maahan menosta palkan, Jane jää makoilemaan ja miettii saako nousta ylös. Mutta eiköhän se kuitenkin joskus äkkää sen, että kun nami on tullut liike on ohi ja on aika siirtyä kuuntelemaan seuraavaa käskyä.

Sami neuvoi myös kokeilemaan semmoista koiran kanssa, että odottaa itse vaan paikallaan, että koira tarjoaa jotain temppua. Sitten palkitsee koiran ensimmäisestä tempusta, jota se tarjoaa. Koiraa palkitaan vähän aikaa tästä tempusta, kunnes odotetaan sen tekevän jonkun muun tempun, joka on sen jälkeen se "oikea" temppu, eikä vanhasta enää palkita. Ohjaajan ei siis tarvitse tässä harjoituksessa sanoa koiralle yhtään käskyä. Odotetaan vain koiran tarjoavan temppuja itse. Tämä on todella hyvä treeni, jossa koiraa opetetaan tarjoamaan toimintaa. Vähän yllätyin, että Jane tarjosi ensin istumista, vaikka ollaankin nyt lähinnä harjoiteltu maahan menoa. Palkkasin sitä siis aluksi istumisesta. Sitten hetken päästä, kun Jane tarjosi maahan menoa, palkkasin sitä vain siitä liikkeestä. Ihan hienosti Jane malttoi tarjota toimintaa, mutta välillä oli pientä turhautumiskurinaa ilmassa ;)

Ei kommentteja: