torstai 12. toukokuuta 2011

TOKO-kurssilla 11.5.2011

Olen ilmoittanut Janen nyt kevääksi oman seuran tokokurssille. Kurssi alkoi jo viime viikolla, mutta silloin emme päässeet osallistumaan, joten eilen oli meille eka kerta. Tokoa ei olla tehty kunnolla aikoihin, joten ihan kiva taas muistutella asioita meidän molempien mieliin. Aluksi tehtiin luoksepäästävyys- ja "kehäänmenoharjoitus". Luoksepäästävyys sujui Janelta oikein hyvin. Kehään mennessä se vähän hötkyili. Sitten tehtiin erilaisia paikallaanoloharjoituksia. Vähän oli malttamattomuutta maassa pysymisessä, kun palasin vierelle. Palkkasinkin sitten paljon vähän etuajassa jo siinä vaiheessa, kun siirryin sivulle. Eiköhän se siitä taas ala muistumaan mieleen. Otettiin pari vauhdikasta luoksetuloakin koirakujan läpi. Jane on joskus vähän jänskäillyt vastaavassa tilanteessa muita koiria. Mutta nyt homma sujui oikein vauhdikkaasti, kun kouluttaja käski vaan kutsua koiraa lelun kanssa (ikään kuin peräänlähtötyyliin). Se olikin hyvä motivaattori Janelle. Toisen kerran pidin lelun piilossa ja kutsuin enemmän liikemäisesti, mutta kuitenkin tosi iloisesti. Enkä vaatinut mitään sivulle tuloa vaan palkkasin vaan lelulla. Se oli Janesta oikein kivaa :)

Tokoon otin nyt käyttöön vähän vähemmän kuumottavan lelun, nimittäin semmoisen vähän hiljempaa vinkuvan paloletkupatukan. Janella on alkanut vähän haukkumista ilmenemään tokossakin, kun agilityssä olen haukuttanut sitä. Mutta patukan kanssa haukkumista ei ilmene onneksi ihan niin paljon kuin "karvareuhkan" kanssa. Tunnin lopussa Jane sai kyllä retuuttaa reuhkaakin ;)

Uutena juttuna alettiin harjoittelemaan merkille menemistä. Jane hoksasi sen tosi nopeeta! Kouluttaja kehotti piirtämään maahan ns. sektorin, mille koiran pitäisi pysähtyä ja ihan namilla houkuttelemaan koiraa oikealle paikalle. Käsiavut sai Janen vähän kiihtymään, joten uskon, että parempaan tulokseen pääsisimme ihan vaan pelkän naksuttimen avulla. Naksutin meillä oli kyllä nytkin apuna ja se auttoi selvästi Janea hoksaamaan asiaa nopeammin. Se vaan luuli, että merkiksi laitettua kartiota pitäisi tökkiä nenällä. Kuitenkin, kun palkkasin vaan paikallaan tökkimättä olemisesta, se taisi pikkuhiljaa alkaa tajuamaan, että pitää olla tökkimättä. Oikea paikka sille ainakin alkoi hahmottua hyvin, kun se meni jo sinne ihan itsenäisesti :) Hienoa!

Kouluttaja opetti meille myös toisen uuden jutun. Hän kertoi, että tokossa voisi olla hyödyksi myös, että koira osaa kiertää jonkun esineen. Sillä tavalla voisi harjoitella esimerkiksi luoksetulon pysähdystä. Lähettää koiran kiertämään ja sitten takaisin päin tullessa pyytää pysähtymään. Silloin ei tarvitsisi joka kerta jättää koiraa tylsästi paikoilleen ja kävellä pois, vaan vauhti säilyisi harjoituksessa :) Pitääpä kokeilla. Janehan kyllä osaa jo kiertää asioita, kun ollaan sitä agilityä varten harjoiteltu.

Oikein kiva oli tokoryhmä. Taitavia, hallinnassa olevia koiria ja osaavia ohjaajia :)

Ei kommentteja: